Home

KFC Meer vzw

Werkhovensestraat 2A
2321 Meer

Nummer: 2552
Kleur: geel / zwart
Website: www.kfcmeer.be
E-mail: penningmeester@kfcmeer.be

Telefoon kantine:

BTW nr

03 / 315. 84. 22

0837.650.923

Rekening nummer

BE 06 7333 2425 0822 BIC : KREDBEBB


Dagelijks bestuur

Voorzitter:

Arnold Van Aperen
Meerdorp 66, 2321 Meer
Tel: 03 / 315. 86. 59
 


Secretaris:

Ronny Goetschalckx
Bergenstraat 20 , 2321 Meer
Tel: 0496 / 12.87.49


Penningmeester:

Louis Van Doninck
Meerseweg 54, 2321 Meer
Tel: 03 / 315. 00. 25
   

Bestuursleden:                                       

 

  Jos Brosens

Danny Jansen

Fons Aerts

Jos Lambregts

Rony Aerts

Marcel Vriends

Peter Geerts                                             

Johan Lauryssen                                         

Paul Van Gils 

 

Cor De Bie (wedstrijdbladen en inschrijvingen)

                                                           

Ere Bestuursleden:

                                                               

Frans Lambregts

Jos Laurijssen

Gerard Geudens                  

Marc Dufraing

  

 

 

   

API = Aanspreekpunt Persoon Integritieit :

                               Jef Meeusen 

Jeugdverantwoordelijke :

                                Johan Martens                  

Brochure GDPR

Klik hier

Privacy verklaring KFC Meer

Klik hier


Route naar het voetbalveld

Vanuit de richting Hoogstraten :

U rijdt van Hoogstraten naar Minderhout en verder naar Meer zelf - u volgt de weg richting autostrade - door Meerdorp - u komt op de John Lijsenstraat - 500 m verder draai links net voorbij het benzinestation - Werkhovensestraat - 50 meter verder de parking aan linker zijde.

Vanuit de Autostrade Antwerpen - Breda :

U neemt de afrit Meer/Zundert - teneinde de afrit draai naar rechts richting Meer - John lijsenstraat - 350 meter verder draai naar rechts vlak voor het benzinestation - Werkhovensestraat - 50 meter verder de parking aan de linker zijde. 

Klik hier voor een routebeschrijving 

Luchtfoto KFC Meer


Ontstaan van de club

De Voetbalsport in Meir  vóór 1937

 Concordia was de naam van wellicht de eerste voetbalploeg in Meer. Ook op Ipenrooi speelde men voetbal, maar van de geel-zwarte kleuren is er pas sprake vanaf 1932 toen men in Meer met 2 ploegen speelde onder de naam Klauwaerts, zij hebben wellicht aan de basis gelegen van het latere en definitieve voetbal en de club F.C. Meer

De mannen van Ipenrooi speelden voetbal in de weide bij Janneke Verheyen. Later op een afgevlagde wei van broos Jansen. Boven : Sus Verheyen, Peter Koyen, Louis Goris, Bert Brosens, Sooi Brosens(van Meerle, was knecht bij Jef Laurijssen). Midden : Toon Snoeys, Louis Brosens, Gust Verheyen, Jaan Tilburgs, en Jan Snoeys. Onder : Jan Geenen(knecht bij Peter Koyen) en rechts Fik Verschueren. 

 

Meer - 1930 - Eerste elftal van de Klauwaerts

Ze speelden op den dries bij den brouwer in geelzwarte kleuren, Jan Van Bladel, Fr. Hellings en Gerome Van Velthoven werden als stichter genoemd. Later kwamen Jef Van Den Brouwer en Stan Gabriëls erbij.

B - Jan Herrygers, Sooi Goetschalckx, Toon Verschueren, Jan Van Bladel (burger)

M - Jef en Stan Sterkens ( van den brouwer), Charel Sterkens.

O - Frans Laurijssen, Jef Roos, Jef Rijvers, Louis Laurijssen en Jefke Snoeys.

 

Meer - 1930 - Tweede ploeg van de Klauwaerts

B - Albert Herrygers, Jul Roos, Jef Brosens,

M - Jan Laurijssen, Jul Mertens, Prauw Van Den Heuvel.

O - Jef Schoenmaekers, Jaak Laurijssen, Albert Bogaerts, Stan Eelen, Christ Boeren.

PS. op het bordje dat Jan Van Bladel telkens vastheeft staat FC Klauwaerts en op de bal staat 1930 Klauwaerts respectievelijk 1ste en 2e.

 

ONTSTAAN :

Begin 1937 troepten jonge mannen regelmatig samen in de weide achter café " in den bonten os " van Karel Van Wesenbeeck om wat te sjotten. Dan werd er ook wel eens nagekaart over ,,De Klauwaarts,, de Meerse voetbalclub die in 1932 was ten onder gegaan. Zo kwammen men op het gedacht een nieuwe club te stichten. Er werden goals opgetimmerd en er werd een match gespeeld tegen de buren uit Meerle.

Daar het terrein te klein was werd er al spoedig verhuisd naar een weide van Felix Vervoort achter het café ,,In Den Nieuwen Buiten,, van Jan Koyen. F.C. Meer kreeg een aansluiting bij de Belgische Voetbalbond onder het nummer 2552.

Bij de eerste voetballers waren o.m. : Albert Bogaerts, Frans Van Aperen, Juul Roos, Sooi, Stan en Miel Haest, Louis en Bert Van Ham, Jef Snoeys, Stan en Albert Eelen, Louis, Frans en Jan Laurijssen, Ward Van Gestel, Juul Mertens, Karel sterkens, Ward Bastijns, Albert Rombouts, Jan Goris, Jos Van Aperen, Louis en Corneel Van Wesenbeeck, Jaak en Jan Laurijssen, Albert en Jan Herrijgers.

Hun eerste bestuur bestond uit; Albert Bogaerts, Stan Gabriëls, Louis Laurijssen, Frans Van Aperen en jan Koyen. Albert Bogaerts  werd de eerste secretaris en zou dit blijven tot in 1949. Het lokaal was ( en is nog steeds ) in zaal Victoria bij Nolleke Van Aperen.

In de competitie 1937-38 werd voorzichtig gestart bij de gewestelijke reserven. F.C. Meer eindigde, na een schitterend seizoen, op de tweede plaats, gelijk met Lentezon, na Zwarte Leeuw dat kampioen werd.

De verplaatsingen werden gedaan per vrachtwagen. Miel Haest speelde onderweg op accordeon en wanneer men gewonnen had, werd bij het binnenkomen van het dorp uit volle borst het clublied" Meer zal weer leven, Meer zal weer gaan ..." gezongen. Was het stil in de camion dan wist men al dat Meer verloren had. In het seizoen 2015-16 werd deze traditie onder impuls van Wouter Laurijssen(kleinzoon van mede oprichter Jaak Laurijssen) terug opgepikt en galmt ons clublied na een overwinning in de kantine.

Een memorabele wedstrijd speelden te St. Lenaerts; bij de rust een achterstand van 4-1, werd er gewonnen met 5-6 dank zij vier strafschoppen.

Met veel moed werd er in 1938 gestart in 3é afdeling. Jef Van Nunen uit Zundert werd onze eerste trainer en met Stan Laurijssen en Rik Martens kregen we nog versterking uit Minderhout. F.C. zou zeker mede in de kopgroep eindigen ! Zo meende men althans, maar het verliep heel anders. Was het jaar tevoren zo schitterend verlopen, nu werd de ene na de andere nederlaag geïncaseerd.

Slechts de laatste twee wedstrijden werden gewonnen. Maar of dat toen wel zuivere koffie was, is wat anders. Jan Laurijssen, die toen gekazerneerd was bij de 3é lanciers in Polygoon-Brasschaat, bracht één van zijn vrienden mee. Zijn werkelijke naam was Albert Bel, maar hoe dat op het scheidsrechterblad genoteerd was, weten we niet. Heel Meer scheen er van op de hoogte, de tegenstanders gelukkig niet. Met 4-1 en 5-0 won Meer tegen Nooit Verwacht Beerse en Tielen.

In september 1939 dreigde er oorlog en vele spelers werden gemobiliseerd. Men speelde slechts een onafgewerkte noodcompetitie en in '40-'41 eveneens. Het was oorlogstijd en de verplaatsingen, tot in Oud-Turnhout en Zwaneven, gebeurden per fiets. Naarmate de oorlog verder liep waren er zelfs geen fietsbanden meer te koop. Zo werd er wel eens plat gereden en moest de match met tien spelers worden aangevat.

Maar niet iedereen had de nodige papieren om zich overal vrij te bewegen. Toch riskeerden sommige jongens te spelen, desnoods onder een valse naam om de Duitsers de kans niet te laten hen te snappen.

Tot Meer eens in Halle speelde en tijdens de wedstrijd iemand kwam zeggen dat de Gestapo op komst was. Enkele spelers gingen lopen en de match werd geschorst.

Jammer genoeg werd één onzere spelers, Stan Haest, in september 1944, één maand voor de bevrijding, aangehouden door de Gestapo. Hij kwam om in een concentratiekamp in Duitsland. Met Stan verloren we een beste speler; als kapitein van de ploeg was hij tevens voor iedereen een voorbeeld van sportiviteit.

Corneel Maes was intussen voorzitter geworden, een man die alles over had voor de club en "zijn jongens". Vooral dankzij hem heerste er steeds een beste verstandhouding tussen spelers en bestuur.

Voor de scheidsrechters was het onder de oorlog ook niet gemakkelijk. Zij deden de verplaatsingen meestal per fiets of per tram. Het gebeurde daarom nogal eens dat er geen arbiter kwam opdagen en een gelegenheidsscheidsrechter der bezoekers de match moest leiden. Zo was het ook tijdens de match Meer - Flandria in 1943. Een belangrijke wedstrijd, want indien Meer won zou Hoogstraten kampioen worden. In tegengesteld geval had Flandria nog een kans op de titel. Na een half uur leidde Meer met 2-0, maar toen gingen de poppen aan het dansen. Miel Haest moest gekwetst in het aangezicht het terrein verlaten. Flandria kwam terug tot 2-2. " Terugkomen" riepen de sopporters. Miel wilde wel maar "Geen sprake van" zei de gelegenheidsscheidsrechter. De match werd geschorst en wat er verder gebeurde had met sport niets meer te maken.

Voor de Flandriaspelers was de terugkeer nog het ergste. Die waren per vrachtwagen gekomen en werden staande gehouden door een Duitse patrouille. Vrachtwagen werd aangeslagen en verder te voet en per stoomtram naar huis.

De matchen tegen Meerle werden steeds hardnekkiger betwist, zonder echter de drempel der sportiviteit te overschrijden. De derby trok ook toen al een massa belangstellenden; Oud-Merenaren en mensen die anders nooit naar voetbal gingen zien wilden Meer-Meerle niet missen.

In oktober 1944 kwam dan eindelijk de bevreiding, maar weldra vielen er ook vliegende bommen en van competitievoetbal was geen sprake meer.

Na de oorlog, in het seizoen '48-'49 hadden we een flink elftal met Jef en sooi Snijders, Omer Van Velthoven, Herman Gabriëls, Jaak Janssens, Jos en Louis Schrijvers, Jos en Louis Swaenen, Jef en Jaak Laurijssen. Na een matig begin kwam er een reeks van acht overwinningen. Bij leider Oosthoven werd met 0-3 gewonnen. F.C. Meer zou voor de eerste keer kampioen worden ! Maar dan kwam, daags na nieuwjaar, de thuismatch tegen het zwakke Oud-Turnhout. Het nieuwjaarsbal zat nog in de benen en... 't werd een 2-4 nederlaag. De goede kadans was er uit en de titel ging naar Oosthoven.

                                                                                                                                Jan Laurijssen

 

 

vlnr Boven : Raf Jansen, Jef Faes, Gerard Geudens, Fons Martens, Jef Adriaensen, Jan Mertens en Cel Rombouts.                                                                                              Onder : Jos Arnouts, Louis Lochten, Jef Jansen, Arnold Van Aperen Jef Laurijssen en Toon Herrijgers.  

vlnr Boven Jan Van Der Velden, Jef Aerts, Jef Goetschalckx, Fons Martens en Jan Mertens.    Midden : Fons Aerts, Jan Martens, Jos Laurijssen, Cel Rombouts, Vic Leemans en Sus Lambregts.                                                                                                                      Onder : Gerard Geudens, Cor De Bie, Arnold Van Aperen, Raf Jansen en Gust Laurijssen.  

HOOFDBESTUUR 2017

vlnr Boven : Rony Aerts, Johan Laurijssen, Cor De Bie, Danny Jansen en Jos Brosens.          Onder : Fons Aerts, Jos Laurijssen, Arnold Van Aperen, Sus Lambregts, Jos Lambregts en Marc Dufraing.